Z twardą wodą wiąże się cała masa codziennych problemów: kamień w czajniku, kamień na kranie i zlewie, białe smugi na naczyniach, nieprzyjemny mętny film na powierzchni herbaty.
Twarda woda: jak sprawdzić twardość wody?
Aby sprawdzić twardość wody, ustal w niej stężenie jonów wapnia i magnezu. Międzynarodowy system jednostek zaleca mierzenie twardości w molach na metr sześcienny, ale w praktyce stosuje się wygodniejsze jednostki.
W Polsce używa się do pomiaru twardości stopni sztywności i ekwiwalentów miligramów na litr (mEq / l).
Jeden meq/l odpowiada zawartości 20,04 miligrama Ca2+ lub 12,16 miligrama Mg2+ w litrze wody. Według wartości tego wskaźnika woda dzieli się na 3 kategorie:
- miękka do 2°W
- średnio twarda: 2-10 ° F
- twarda:>10°W
Zgodnie z zasadami i normami sanitarnymi twardość wody pitnej ze źródła zaopatrzenia w wodę nie powinna przekraczać 7 mEq / l (w niektórych przypadkach 10 mEq / l). W praktyce nawet „średnia” sztywność powoduje odczuwalny dyskomfort. Już 4-5 ° F dadzą o sobie znać: pozostawią kamień w czajniczku i film na samej herbacie, osady wapienne na zlewie i białe plamy na naczyniach, „zatkają” głowicę prysznica.
Najdokładniejszą metodą określenia twardości wody jest pobranie jej do analizy w laboratorium. Jeśli ta opcja jest niedostępna użyj pasków testowych, aby z grubsza oszacować twardość wody. Sprzedawane są w sklepie zoologicznym lub w sklepie z ekspresami do kawy, czasem w markowych sklepach AGD. Na papier nakładany jest odczynnik, który w kontakcie z wodą zmienia kolor. Pasek zanurza się na chwilę w wodzie, intensywność koloru będzie się zmieniać w zależności od stężenia substancji w wodzie.
Głównymi wadami tej metody są niska dokładność oraz fakt, że interpretacja wyniku testu może być trudna. Najpierw będziemy musieli na oko określić intensywność koloru, porównując ją z „paletą” możliwych wyników. A następnie wartości liczbowe sztywności wskazane na palecie należy przeliczyć. Jeśli zaś nie chcesz zmagać się z problemem twardej wody, to optymalnym rozwiązaniem jest zmiękczacz do wody.
Zmiękczacz wody rozwiązuje problem
Zmiękczacz wody chroni instalację wodno-kanalizacyjną przed osadzaniem się kamienia, który może uszkodzić urządzenia i armaturę wodno-kanalizacyjną oraz osadami na kranach i prysznicach. Ze względu na twardość dostępnej wody spowodowaną obecnością jonów wapnia i magnezu, coraz częściej w domach prywatnych instaluje się zmiękczacze wody.
To urządzenia usuwające z wody szkodliwe jony i poprawiające jej jakość. Dodatkowo miękka, oczyszczona woda ma pozytywny wpływ na skórę i włosy, zmniejszając ryzyko podrażnień. Miękka woda zmniejsza również zużycie detergentów w gospodarstwie domowym.
Analizując zalety i wady zmiękczacza wody należy zauważyć, że zastosowanie tego urządzenia pozwala na:
- wydłużenie żywotności urządzeń AGD, kotłów grzewczych i instalacji;
- redukcje kamienia w instalacjach, łazienkach i prysznicach;
- mniejsze zużycie energii;
- zmniejszone koszty detergentu i ogrzewania;
- korzystanie z czystej i zdrowej wody z możliwością picia bezpośrednio z kranu;
- uzyskanie miękkich tkanin po praniu;
- utrzymanie zdrowej skóry i włosów.
Zainstaluj zmiękczacz wody, aby oczyścić wodę wodociągową i usunąć twardość, zapach lub smak chloru i zanieczyszczeń mechanicznych. Woda ze studni wymaga dodatkowej instalacji filtra mechanicznego, mikrobiologicznego, a dopiero na końcu tego systemu – zmiękczacza. W nowoczesnym urządzeniu do uzdatniania wody, w tym w domowym zmiękczaczu wody z filtrem węglowym, znajduje się żywica jonowymienna oraz węgiel aktywny.
Kiedy woda dostaje się do urządzenia, najpierw przechodzi przez złoże węgla aktywnego, który usuwa związki chloru. Woda przepływa następnie przez żywicę jonowymienną, która usuwa jony wapnia i magnezu, które czynią ją stałą. Węgiel aktywny wydłuża również żywotność żywicy jonowymiennej, usuwając szkodliwe związki chloru. Żywicę jonowymienną regeneruje się wodnym roztworem soli. Podczas regeneracji warstwa węgla aktywnego jest również wypłukiwana z wszelkich zanieczyszczeń.
Kluczowym elementem urządzenia do zmiękczania wody jest warstwa jonowymienna żywicy kwasowo-kationowymiennej, na której zachodzą procesy przemiany wody twardej w wodę miękką i późniejsza regeneracja zmiękczacza.