Sposoby na czyszczenie piekarnika

Sposoby na czyszczenie piekarnika – bezpieczne i skuteczne metody

Dom i ogród

Jeśli kuchnia jest sercem domu, to piekarnik jest jej najważniejszym punktem. Dzięki niemu możesz piec, grillować, gotować i podgrzewać potrawy. Niestety, wraz z częstym użytkowaniem, piekarnik zaczyna się brudzić, a tłuste plamy i resztki jedzenia mogą utrudniać korzystanie z niego i wpływać na smak przygotowywanych potraw. Warto więc poznać skuteczne i bezpieczne sposoby na to, jak oczyścić piekarnik i zadbać o jego czystość. Zapoznaj się z naszym artykułem, a dowiesz się, co należy zrobić.

Wybierz odpowiedni środek czyszczący

Na rynku dostępne są różnego rodzaju chemiczne środki czyszczące do piekarników. Przed zakupem należy upewnić się, że dany preparat jest odpowiedni do danego urządzenia. Ważne jest również, aby przeczytać instrukcję użycia produktu, ponieważ niektóre środki wymagają długiego czasu działania lub specjalnej aplikacji.

Do wyboru masz zarówno opcje ekologiczne (takie jak BIOstar Ekologiczna pianka do kuchni), jak i bardzo mocne detergenty chemiczne. Po użyciu tych drugich należy dokładnie wytrzeć piekarnik pozostawić go otwartym najlepiej na całą noc, aby odparowały z niego ewentualne chemikalia. Ważne jest również, aby wietrzyć pomieszczenie, w którym znajduje się piekarnik, aby pozbyć się oparów.

Jak dbać o czystość piekarnika?

Najlepszym sposobem na utrzymanie piekarnika w czystości jest regularne jego czyszczenie po zakończeniu każdego pieczenia. W tym celu warto używać specjalnych środków do czyszczenia piekarników, takich jak Ludwik Płyn do czyszczenia zatłuszczonych powierzchni lub Ludwik termax żel do usuwania przypaleń. Środki te są łatwe w użyciu i skutecznie usuwają zanieczyszczenia.

Aby zapobiegać brudzeniu piekarnika, warto stosować foremki i podkładki. Zabezpieczą one wnętrze piekarnika przed nadmiernym zabrudzeniem i będą chronić jego dno przed wyciekiem tłuszczu i soków z potraw.

Jak powadzić sobie z przypalonym rusztem?

Wielokrotne używanie rusztu bez mycia go między pieczeniami zawsze skutkuje powstaniem nieestetycznych plam. Zwęglone resztki jedzenia nie są tu największym problemem, a tłuszcz i inne płynne pozostałości. Przypalone po raz kolejny stają się bardzo trudne do usunięcia bez zastosowania odpowiednich środków czyszczących. 

Jednym z nich jest Ludwik Płyn do grilla i piekarników. Zawiera ona w swoim składzie specjalnie skomponowane związki aktywne, które w kilka chwil potrafią rozpuścić nawet wyjątkowo uparty brud. Dodatkowo tworzy warstwę ochronną na ruszcie i wnętrzu piekarnika, która chroni go przed ponownym zabrudzeniem.