lodówka

Jak wybrać lodówkę? Czym się kierować przy wyborze?

Dom i ogród

Wybór lodówki to pewien kompromis między rozsądną ceną a odpowiednią funkcjonalnością sprzętu. Pod uwagę należy więc brać nie tylko estetykę sprzętu, ale przede wszystkim udogodnienia, jakie oferuje. 

  1. Jaką lodówkę kupić – co wziąć pod uwagę przy zakupie?
  2. Funkcje na miarę XXI wieku

Jaką lodówkę kupić – co wziąć pod uwagę przy zakupie?

Jak wybrać lodówkę, aby zagwarantować sobie spokój na lata i jednocześnie nie przepłacić? Pod uwagę trzeba wziąć bardzo wiele różnorodnych parametrów. Oczywiście zacząć należy od wskazania pożądanych wymiarów oraz decyzji, czy lodówka ma być wolnostojąca czy pod zabudowę. Ten drugi typ lodówek ma bowiem nieco inną budowę, co wpływa na ich wymiary i pojemność. Dopiero, gdy ustalisz te podstawowe kwestie, możesz przejść do przeglądu konkretnych modeli. Jest z czego wybierać, ponieważ na rynku dostępnych jest obecnie wiele, bardzo różnorodnych sprzętów, różniących się między sobą nie tylko ceną i funkcjonalnością, lecz także estetyką, jakością wykończenia, jak również klasą zastosowanych podzespołów. Sprawdź lodówki na euro.com.pl/lodowki.bhtml

Przy wyborze konkretnego modelu trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim:

  • funkcjonalność sprzętu – znaczenie będą miały więc wszelkiego rodzaju szuflady przedłużające świeżość produktów, system No Frost, możliwość kontrolowania temperatury w chłodziarce i zamrażarce, różnorodne tryby pracy (wakacyjny czy szybkie schładzanie/mrożenie);
  • przydatne dodatki – dystrybutor wody, kostkarka do lodu, minibar;
  • jakość sprzętu – chodzi m.in. o żywność sprzężarki, od której w dużej mierze zależy żywotność całego sprzętu;
  • energooszczędność – standardem dzisiaj jest lodówka A++, coraz więcej osób wybiera jednak sprzęt A+++; warto także zwracać uwagę na osobne obiegi w chłodziarce i zamrażarce, których separacja przyczynia się do mniejszego poboru prądu. 

Funkcje na miarę XXI wieku

Lodówki w RTV Euro AGD różnią się między sobą przede wszystkim kombinacją zastosowanych w nich rozwiązań funkcjonalnych. Obecnie lodówki mogą być wyposażone w szereg naprawdę ciekawych udogodnień, które ułatwiają codzienne przechowywanie żywności i korzystanie z lodówki. To właśnie lista funkcjonalności w dużej mierze wpływa na cenę lodówki. Ta z kolei może wahać się średnio od 1000 do nawet 8000 złotych. Wśród kluczowych funkcjonalności w nowoczesnych lodówkach wskazać należy na:

  • system No Frost – zapewniający odpowiednie odprowadzanie nadmiaru wilgoci z lodówki; technologia ta przyczynia się do dłuższego utrzymania świeżości produktów znajdujących się we wnętrzu lodówki, przeciwdziała pojawieniu się szronu, chroni przed powstawaniem pleśni i rozwojem bakterii;
  • szuflada do przechowywania mięsa – wydłuża świeżość mięsa i pozwala zachować pełnię jego smaku przez wiele dni;
  • szuflada do przechowywania wędlin, serów, ryb – działa podobnie jak komora do przechowywania mięsa, utrzymuje się w niej niższa temperatura niż w pozostałej części lodówki;
  • szuflada wydłużająca świeżość owoców i warzyw – zastosowane tutaj mogą być różne technologie, np. niebieskie światło, które chroni warzywa i owoce przed zepsuciem;
  • wymuszony obieg powietrza – gwarantuje, że na każdej półce nawiew jest podobny, dzięki czemu żaden produkt nie wysycha zbyt szybko;
  • system Twin Cooling – wyposażony w specjalne wentylatory, które chłodzą przestrzeń chłodziarki wilgotnym powietrzem, a zamrażarki suchym;
  • system filtracji powietrza – zapobiegający gromadzeniu się w lodówce niepożądanych zapachów i przechodzenia ich z jednego produktu na drugi;
  • aktywny generator jonów, filtr antybakteryjny, specjalna powłoka antybakteryjna – rozwiązania służące ochronie przed powstawaniem grzybów i pleśni, rozwojem bakterii i szybszym psuciem się żywności.