W sklepach z kuchennym sprzętem AGD dostępnych jest obecnie wiele rodzajów płyt grzewczych. Klienci ze względu na wygodę użytkowania i bezpieczeństwo zdecydowanie bardziej wolą płyty ceramiczne zarówno starszego typu jak i nowsze indukcyjne. W naszym artykule opisujemy, co to są płyty ceramiczne, w jaki sposób działają, jakie są ich zalety, czy mają jakieś istotne wady oraz, czy na pewno cały czas warto jest je wybierać, czy może lepiej jest się zdecydować na nieco nowocześniejsze płyty indukcyjne.
Jak działa ceramiczna płyta grzewcza?
Ceramiczne płyty grzewcze to płyty elektryczne, których działanie opiera się na znajdujących się pod powierzchnią płyty grzałkach spiralnych. W zależności od rodzaju grzałki, płyta ceramiczna może się nagrzewać w różnym tempie. W najprostszych modelach do pełnego nagrzania płyty potrzeba około kilkunastu sekund. Z kolei w nowszych urządzeniach wystarczy tylko 5 sekund. Im szybciej można nagrzać płytę ceramiczną, tym lepiej, ponieważ dzięki temu można znacznie przyspieszyć przygotowanie posiłku.
Jakie są największe zalety płyt ceramicznych?
Do największych zalet płyt ceramicznych należą łatwość obsługi i bardzo niska awaryjność tego sprzętu. Jak tłumaczy w rozmowie z nami doradca klientów ze sklepu internetowego Agddesign.pl, w którym dostępnych jest wiele rodzajów płyt kuchennych, także wiele modeli płyt ceramicznych:
Płyty ceramiczne są bardzo proste w użytkowaniu. W tego typu płytach kuchennych dostępnych jest wiele funkcji gotowania. W płycie ceramicznej znajduje się prosty mechanizm grzewczy, który składa się z kilku – najczęściej 4 – umieszczonych pod powierzchnią grzałek, które tworzą oddzielne pola grzewcze. Takie rozwiązanie jest proste i w zasadzie bezawaryjne. Nawet jeśli któraś z grzałek ulegnie uszkodzeniu, proces naprawy ze względu na prosty mechanizm działania tego sprzętu, jest dość prosty i nie powinien zająć zbyt dużo czasu.
Bardzo dużą zaletą płyt ceramicznych jest ich łatwość do utrzymania w czystości. Do czyszczenia gładkiej powierzchni płyty wystarczy zastosować specjalny preparat do czyszczenia płyt kuchennych lub spray do mycia szyb.
Czy ceramiczne płyty grzewcze mają jakieś wady?
Wadą płyt ceramicznych są stosunkowo wysokie koszty eksploatacji, które jednak przez co najmniej kilka lat będą niwelowane niską ceną samego urządzenia. Płyty indukcyjne są jednak nieco bardziej oszczędne w użytkowaniu, ponieważ są w stanie w pełni wykorzystać pobieraną energię elektryczną. Straty ciepła w trakcie użytkowania płyty ceramicznej są spowodowane tym, że nawet po zdjęciu z pola grzewczego garnka, to pozostaje jeszcze ciepłe przez nawet kilka minut.
Wadą płyt ceramicznych jest też mniejsze bezpieczeństwo ich użytkowania. Jest ono co prawda większe niż w przypadku płyt gazowych, na których w trakcie gotowania mamy do czynienia z żywym ogniem. Tu jednak też można się poparzyć, ponieważ po zdjęciu z płyty garnka przez co najmniej kilka-kilkanaście minut pozostaje ona cały czas gorąca.