Folia spożywcza jest stosowana powszechnie do pakowania żywności i innych towarów. Musi charakteryzować się wytrzymałością, odpornością i bezpieczeństwem, gdyż zabezpiecza produkt przed uszkodzeniami. Ważne jest, aby folia nie zmieniała smaku, zapachu i konsystencji jedzenia. Na sklepowych półkach możemy znaleźć kilka rodzajów folii spożywczej, które mają różne przeznaczenia i właściwości. Podpowiadamy, jakie są najważniejsze typy tego produktu oraz gdzie znajdują zastosowanie.
Folia spożywcza PVC
PVC, czyli polichlorek winylu, jest w dzisiejszych czasach najbardziej popularnym surowcem do tworzenia folii spożywczych. Charakteryzuje się dużą trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jest też odporny na zmiany temperatury i panującą wilgoć. Folia spożywcza z PVC może mieć bezpośredni kontakt z żywnością, a najlepiej sprawdzi się do pakowania świeżych produktów.
Jak tłumaczą specjaliści z Ema– Pol: “Polichlorek winylu, najczęściej występujący w postaci stretchu, pozwala pakowanym towarom na dostęp tlenu. Dzięki temu warzywa i owoce pozostają świeże i aromatyczne przez długi czas”.
Folia spożywcza PVC jest przezroczysta i błyszcząca, nadając żywności estetycznego wyglądu. Powszechnie występuje w formie rolek, dzięki czemu oderwanie nawet dużego kawałka folii nie stanowi problemu.
Folia spożywcza PE
Folia PE jest produkowana z polietylenu. Jego najważniejszą cechą jest duża elastyczność i plastyczność. Można więc zapakować w nią produkt o dowolnym kształcie i rozmiarze. Wielu użytkowników wykłada nią tace i blachy, na przykład z ciastem. Folia spożywcza tego typu również jest bardzo wytrzymała, ale nie przepuszcza powietrza. Sprawdzi się do długotrwałego przechowywania produktów mrożonych. Można ją poddać procesowi zgrzewania, który usunie z wnętrza opakowania powietrze i zmniejszy jego powierzchnię. Folię spożywczą PE wyróżnia odporność na działanie kwasów, zasad oraz soli. Nie zawiera jednak żadnych substancji toksycznych.
Aluminiowa folia spożywcza
Folia aluminiowa jest bardzo często używana do przechowywania żywności w lodówce oraz do pakowania szkolnego śniadania lub lunchu. Wyróżnia się bardzo dużą odpornością na wilgoć i uszkodzenia. Nie powinniśmy jednak używać jej do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej i przykrywania metalowych naczyń. Spowoduje to uwalnianie związków aluminium, które zmieniają smak żywności. Folia tego rodzaju ma dwie strony – błyszczącą i matową. Pierwsza z nich znakomicie zatrzymuje ciepło. Jeśli chcemy, aby potrawa zbyt szybko nie wystygła, błyszcząca powierzchnia powinna znaleźć się od środka pojemnika. Z kolei matowa strona umożliwia dłuższe zachowanie świeżości jedzenia.