Kieliszki wykonane z kryształu budzą podziw na całym świecie. Co prawda są one wykonane — tak jak zwykłe kieliszki — ze szkła, ale ich skład chemiczny znacząco różni się od składu tanich i popularnych produktów szklanych. Skąd zatem wzięły się kryształowe kieliszki i dlaczego są one tak wyjątkowe?
Szkło kryształowe — cechy charakterystyczne
Z punktu widzenia chemika popularny kryształ to nic innego jak szkło ołowiowe. Bez obaw — zawartość tlenku ołowiu jest tu na tyle niewielka, że picie z takich kieliszków nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Dodanie związku ołowiu sprawia, że szkło staje się bardziej plastyczne, dzięki czemu można je łatwiej formować, ale i zdobić. Co więcej, już na pierwszy rzut oka widać, że szkło ołowiane prezentuje się znacznie lepiej niż jego wszechobecny, sodowy odpowiednik. Stąd też wzięła się potoczna nazwa szkła ołowiowego, gdyż kryształ górski odbija światło równie elegancko co kieliszki wykonane z kryształowego szkła.
Kryształ a szkło sodowe — właściwości fizykochemiczne
Nie trzeba być profesjonalnym znawcą, aby za pomocą kilku prostych kroków odróżnić zwykłe szkło od kryształu.
- Kryształ jest znacznie cięższy od szkła sodowego. Cecha ta wynika z obecności ciężkich związków z ołowiu. Dlatego trzymając w rękach dwa analogiczne kieliszki, można łatwo wywnioskować, który z nich jest cięższy.
- Kieliszki kryształowe błyszczą znacznie bardziej niż ich sodowi kuzyni. Co więcej, patrząc się na nie pod światło, można w nich zauważyć zjawisko refrakcji, czyli rozszczepienia snopu światła na różne kolory.
- Praktycznie nienaganna przejrzystość, to kolejna cecha kryształu. Patrząc się na światło przez zwykłe szkło, łatwo zauważyć, że jest ono mętne. Kryształ wygląda zupełnie inaczej, gdyż praktycznie w 100 procentach przepuszcza światło widzialne.
- Uderzając szklane naczynie, można za pomocą słuchu określić, czy ma się do czynienia z kieliszkiem szklanym, czy też kryształowym. Zwykłe szkło emituje niski, głuchy dźwięk. Z kolei kryształ jest znacznie bardziej dźwięczny, a jego brzmienie przypomina dzwonek.
- Ostatnią cechą, na podstawie której można odróżnić szkło kryształowe od sodowego (lub sodowo-wapniowego), jest jego grubość. Ze względu na dużo lepszą plastyczność kryształu można z niego stworzyć kieliszki o dużo cieńszych ściankach.
Oczywiście w dzisiejszych czasach nie trzeba — niczym Archimedes — badać, z jakim rodzajem szkła ma się do czynienia. Wystarczy zajrzeć do sklepu Indelo.com, w którym znajdują się sprawdzone, kryształowe elementy stołowego wyposażenia.